
 

 

 

TELANGANA STATE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

CT Complex, M.J Road, Nampally, Hyderabad-500001.  

(Constituted under Section 96(1) of TGST Act, 2017) 

Present: 

  

Sri S.V. Kasi Visweswara Rao, Additional Commissioner (State Taxes)  

Sri Sahil Inamdar, I.R.S., Additional  Commissioner (Central Taxes) 

 

A.R.Com/07/2023         Date: 30.09.2023 

 

TSAAR Order No.21/2023 

 

[ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

AND UNDER SECTION 98(4) OF THE TEALANGANA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 

2017.] 

****** 

1. M/s. Vaishnaoi Infratech And Developers Private Limited, 1st  Floor, Plot.No.11 and 12, 

Amarsociety Kavuri Hills, Serilingampallymandal, Hyderabad, Telangana-500 023 

(36AACCV3862G1Z8) has filed an application in FORM GST ARA-01 under Section 97(1) of 

TGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST/TGST Rules. 
 

2. At the outset, it is made clear that the provisions of both the CGST Act and the TGST Act are 

the same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically made to any 

dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to the same 

provision under the TGST Act. Further, for the purposes of this Advance Ruling, the expression 

‘GST Act’ would be a common reference to both CGST Act and TGST Act. 
 

3. It is observed that the queries raised by the applicant fall within the ambit of Section 97 of the 

GST ACT. The Applicant enclosed copies of challans as proof of payment of Rs. 5,000/- under 

SGST and Rs. 5,000/- under CGST towards the fee for Advance Ruling. The Applicant has 

declared that the questions raised in the application have neither been decided nor are 

pending before any authority under any provisions of the CGST/TGST Act’2017. The 

application is, therefore, admitted after examining it and the records called for and after 

hearing the applicant as per section 98(2) of TGST Act’2017.  
 

4. BRIEF FACTS OF THE CASE: 

 

4.1 The applicant, Vaishnaoi Infratech and Developers Private Limited, is a company registered 

under The Companies Act, 1956 and is a registered taxpayer (hereinafter referred to as 

Applicant) engaged in the business of real estate development.  

 

4.2  It is submitted that, the applicant is engaged in the business of development of plots by 

purchasing the land from land owners or/and taking the land from other land owners by 

entering into development agreement. Applicant has owned 10 acres of land at Mamidipally 

Village near Shamshabad Airport, Hyderabad and in addition to that, they have taken another 

12 acres of land located besides their land from other land owners by entering the joint 

development agreement.  
 

4.3  Based on the above facts, applicant requests Advance Ruling on following points, i. Whether 

sale of developed plots by applicant to various customers after development is taxable under 

the GST Acts or not.  



ii.  Whether development of plots’ service provided to the land owners is taxable under GST 

and if so under which Notification and under which entry?  

iii.  Whether transfer of development rights by the land owner in consideration of land 

development services received is taxable or not under the provisions of the GST Acts? If 

taxable, whether the applicant is liable to pay GST under RCM basis on the development 

rights received from the land owners or whether the land owner is only liable to pay GST 

on such transfer of development rights. What is the applicable Notification and entry in 

the Notification?  

iv.  If transfer of development rights and development of plot service are liable for GST, how 

to arrive at the value of supply of such services for payment of GST. How much value of 

land has to be deducted for levying tax?  

v.  If Transfer of development rights are liable for GST, can developer claim ITC of the same 

while discharging the liability to pay tax on development services provided, if such rights 

are received from the registered land owners?  

vi.  If tax is payable on TDRs on RCM basis and on development service, what is the time of 

payment and what is the applicable Notification? 

                 

4.4 Company Background: 

M/s. Vaishnaoi Infratech And Developers Private Limited is a Private incorporated on 15 

December 2006. It is classified as Non-govt company and is registered at Registrar of 

Companies, Hyderabad. It is inolved in Building of complete constructions or parts thereof; 

civil engineering 

 

5. QUESTIONS RAISED: 

i. Whether sale of developed plots by applicant to various customers after development is 

taxable under the GST Acts or not.  

ii. Whether development of plots’ service provided to the land owners is taxable under GST 

and if so under which Notification and under which entry?  

iii. Whether transfer of development rights by the land owner in consideration of land 

development services received is taxable or not under the provisions of the GST Acts? If 

taxable, whether the applicant is liable to pay GST under RCM basis on the development rights 

received from the land owners or whether the land owner is only liable to pay GST on such 

transfer of development rights. What is the applicable.  

 

6. PERSONAL HEARING: 

The Authorized representatives of the unit namely Sri. M.Ramachandra Murthy, Advocate & 

AR attended the personal hearing held on 24.05.2023. The authorized representatives 

reiterated their averments in the application. Further, the Authorised Representative/Applicant 

M/s. Vaishnaoi Infratech And Developers Private Limited, reiterated that their case /Similar 

Case is not  pending in any proceedings in the applicant’s case under any of the provision of 

the Act and have not already decided in any proceedings in the applicant’s case under any of 

the provisions of the Act.  

 

7. DISCUSSION & FINDINGS: 

a. The applicant in the annexure 1 to form GST ARA-01 has raised five  questions at Para 3 of 

the statement of relevant facts the same are clarified as follows: 

 

Question1: Whether sale of developed plots by applicant to various customers after 

development is taxable under the GST Acts or not? 

Clarification:The applicant is engaged in the business of development and Sale of plots. 

These plots are developed on the land purchased by them or the land for which they have 

entered into a development agreement with the land owner.  

The activity of sale of land is covered as item (5) of the Schedule III to the CGST Act. The 

Circular No. 177/09/2022 dt:03.08.2022 issued by Government of India, Ministry of Finance, 

Department of Revenue ( Tax Research Unit) at para-14.3 states that “Land may be sold 

either as it is or after some development such as leveling, laying down of drainage lines, water 

lines, electricity lines, etc. It is clarified that sale of such developed land is also sale of land 



and is covered by Sr. No. 5 of Schedule III of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 

and accordingly does not attract GST”. 

 

Therefore the value of Land is not taxable either sold as undeveloped land or selling it after 

the land is developed.  

 

b.  Question2: Whether development of plots’ service provided to the land owners is taxable 

under GST and if so under which Notification and under which entry? 

 

  Clarification: The above circular No. 177/09/2022 dt:03.08.2022  at para-14.4 enumerates 

as follows: 

  “However, it may be noted that any service provided for development of land, like leveling, 

laying of drainage lines (as may be received by developers) shall attract GST at applicable rate 

for such services”.  

 Thus a tax payer is liable to pay tax on the supply of the aforementioned works contract 

service if such service is supplied to any recipient of these services viz.  

 i. A Land owner with whom the tax payer has entered into a development agreement.  

 ii. An owner of Land property other than tax payer. 

 iii. A Land property in respect of which “contract of sale” is made by the tax payer under Sec 

54 of the Transfer of   property Act 1882 where in the purchaser has obtained an equitable 

interest in such land. 

 

c.     The applicant is engaged in supply of service of works contracts on the above 3 accounts as 

seen from their submissions. “Works contract” is defined in the CGST Act in Sec 2 (119) i.e.,  

 ‘ “works contract" means a contract for building, construction, fabrication, completion, 

erection, installation, fitting out, improvement, modification, repair, maintenance, renovation, 

alteration or commissioning of any immovable property wherein transfer of property in goods 

(whether as goods or in some other form) is involved in the execution of such contract’.  

 The supply of works contract service to customers as well as land owners, who have 

transferred the development rights to the applicant,  is taxable at the rate of 9% CGST & 9% 

SGST as sub entry – xii of entry at serial no.3 with SAC 9954 of the notification 11/2017. 

  

d. Question 3: Whether transfer of development rights by the land owner in consideration of 

land development services received is taxable or not under the provisions of the GST Acts? If 

taxable, whether the applicant is liable to pay GST under RCM basis on the development rights 

received from the land owners or whether the land owner is only liable to pay GST on such 

transfer of development rights. What is the applicable Notification and entry in the 

Notification? 

 

 Clarification: Notification 12/2017 is amended vide notification 4/2019 dt: 29.03.2019 to 

inserted Sl.No.41A in the exemption for the purpose of exempting “Transfer Of Development 

Rights” for construction of residential apartments. This is an exemption given to a specific 

category of taxable persons i.e., developers of residential apartments only. It is a well settled 

law that different exemptions may be granted to different classes of persons. The Supreme 

Court in a catena of case law has held that legislature has wide powers of classification in case 

of taxation statutes. These judgments include Spencer’s Hotels (P) Ltd V State of West Bengal 

– (1991) 2 SCC 154, S Rice Mills V State of AP – AIR, 1964 SC 1781, Jain Bros V UOI77ITR 

107 (1969) 3 SCC 311 AIR 1970 SC 778, Khandige Sham Bhat V AITO 1963 48 ITR 21 (SC), 

Associated Cement Co. V Government of AP 2006 AIR SCW 323, 1 SSC 597, SC 928, STC 342 

Indian Charge Chrome 1999 AIR SCW 3498.  

 As the category of the works contracts under taken by the applicant, who develops plots by 

leveling or altering land are not included in the above notification 04/2019, this exemption 

is not applicable to the transactions made by them.  

 Further the Notification 13/2017 was amended vide Notification 5/2019 dt:29.03.2019 to 

include services supplied by way of “transfer of development rights” by any person to a 

promoter for construction of a project;  and thus this supply attracts liability on reverse 

charge.  



 The term project is defined in the notification as a Real estate project or a residential real 

estate project as defined under Sec 2 (zn) of the Real-estate (regulation and development) 

Act 2016.  

  

 In Sec 2 (zn) of the Real estate Act 2016 :“real estate project” means 

 “the development of a building or a building consisting of apartments, or converting an 

existing building or a part thereof into apartments, or the development of land into plots 

or apartments, as the case may be, for the purpose of selling all or some of the said 

apartments or plots or building, as the case may be, and includes the common areas, the 

development works, all improvements and structures thereon, and all easement, rights and 

appurtenances belonging thereto”; 

 

 The term promoter is defined to have same meaning as assigned to it in Sec 2 (zk) of the 

Real-estate (regulation and development) Act 2016:  

  

 In Sec 2 (zk) of the Real estate Act 2016 : “Promoter” means,— 

 

“(i) … 

 
 (ii) a person who develops land into a project, whether or not the person also 

constructs structures on any of the plots, for the purpose of selling to other persons all 

or some of the plots in the said project, whether with or without structures thereon”;  

 ……….. 

  Thus the Transfer of Development Rights by the land owner to the applicant is taxable under 

the CGST & SGST Acts at the hands of the recipient promoter, i.e., the applicant, of these 

rights. The rate of tax is 9% on CGST & SGST respectively as residuary entry as mentioned in 

circular no.164/20/2021 dt: 06.10.2021 at Para no. 9.3.2. The applicant can claim input tax 

credit of the same while discharging the liability to pay tax on development services provided 

by him. 

 

e.  Question 4: If transfer of development rights and development of plot service are liable for 

GST, how to arrive at the value of supply of such services for payment of GST. How much 

value of land has to deducted for levying tax? 

 

 Clarification: Where the value of works contract is separately specified w.r.t development 

undertaken on land by way of altering the immovable property, such amount shall be the 

value of supply exigible to tax as determined under Sec 15 of the CGST Act. However if the 

value of the works contract is not separately specified then Rule 30 of the CGST Rules read 

with Sec 15 of the CGST Act shall be applied for arriving at value of supply of such services.  

 

f.  Question 5: If Transfer of development rights are liable for GST, can developer claim ITC of 

the same while discharging the liability to pay tax on development services provided, if such 

rights are received from the registered land owners? 

 

 Clarification: Yes. Please see response to the question 3 above.  

 

g.  Question 6: If tax is payable on TDRs on RCM basis and on development service, what is the 

time of payment and what is the applicable Notification? 

 

 Clarification: Notification 4/2018 dt: 25.01.2018 has notified time of supply of development 

rights and construction service w.r.t. constructed complex, building or civil structure, however, 

there is no reference to development of plots in the notification. Therefore the time of supply 

in the case of the applicant is discerned from the CGST Act as follows: 

 i. Time of supply Transfer of Development Rights which are recognized as service under 

notification no. 13/2017 as amended by notification no. 5/2018, is determined under Sec 13 

(3) (b) of the CGST Act read with Sec 31 (3) (f) or (g). Thus time of supply is the date 

immediately following 60 days from the date of issue of invoice or voucher or any other 

document in lieu thereof by the supplier.  



 ii. Development Services are given in continuity over a period of time, therefore they are 

“Continuous Supply of Services” hence the time of supply of development services is 

determined by Sec 13 read with Sec 31 (5). Therefore the time of supply will be due date of 

payment by the recipient or when due date is not ascertainable then the actual date on which 

payment is received and when such payment is linked to the completion of an event then the 

time of supply will be date of completion of that event.  

 

8. In view of the foregoing, we rule as follows: 

 

In view of the above discussion, the questions raised by the applicant are clarified as below: 

 

Questions Ruling 

i.  Whether sale of developed plots by 

applicant to various customers after 

development is taxable under the GST Acts 

or not. 

No, as discussed in Para 7 (a). 

ii.  Whether development of plots’ service 

provided to the land owners is taxable 

under GST and if so under which 

Notification and under which entry? 

Yes. The Service is Taxable As discussed 
above at Para -7 (b) & 7 (c), under sub 
entry – xii of entry at serial no.3 with SAC 
9954 of the notification 11/2017. 

iii. Whether transfer of development rights by 

the land owner in consideration of land 

development services received is taxable or 

not under the provisions of the GST Acts? If 

taxable, whether the applicant is liable to 

pay GST under RCM basis on the 

development rights received from the land 

owners or whether the land owner is only 

liable to pay GST on such transfer of 

development rights. What is the applicable 

rate. 

Yes. The Promoter is liable to pay CGST & 
SGST at the rate of 9% each on Reverse 
charge basis on transfer of development 

rights under entry 5B of the notification 
13/2017 as amended by notification 5/2019 
on 29.03.2019 as discussed above at Para 
7 (d). The applicable rate is 9% CGST & 
SGST respectively. 

 
[under Section 100 (1) of the CGST/TGST Act, 2017, any person aggrieved by this order 
can prefer an appeal before the Telangana State Appellate Authority for Advance Ruling, 
Hyderabad, within 30 days from the date of receipt of this order] 

 

To 

M/s. Vaishnaoi Infratech And  

Developers Private Limited,  

1st  Floor, Plot.No.11 and 12,  

Amarsociety Kavuri Hills,  

Serilingampallymandal,  

Hyderabad, Telangana-500 023 
 

Copy submitted to : 

1. The Commissioner (State Tax) for information. 

2. The Commissioner (Central Tax), Hyderabad Commissionerate, 2nd Floor, GST Bhavan, 

Basheerbagh, Hyderabad, Telangana - 500004. 

 

Copy to: 

3.  The Assistant Commissioner (ST) Madhapur –IV Circle. 


